自學游泳的迷思

游泳這回事,我自己跟老公 / 老婆 / 同事 / 朋友 學習游泳不就可以了嗎?自學不成嗎?

很多人會這樣說,問題是,用多少時間,冒幾多風險,成效又如何?

其實,呢個世界,無野話係唔可以自學既。搵個相熟的朋友,或老公 / 老婆 / 同事,也可以教你的呀。問題是,睇用幾多時間,冒幾多風險,學得好不好,成效又如何 嘅姐。

相熟朋友教你?無師自通?

自己去泳池游,耷低頭入水試下,隻腳一漂,成個人就浮到。

不過有幾大機會成功呢?

對某d人來講,可以游水好簡單。

不過,無游泳教練在場,自己摸索,安全性和正確性不能肯定,當然風險大d啦。無游泳教練在場,唔係咁易relax到。同埋可能會失敗,要試多幾次。游泳教練在場,就會幫你慳番d時間,唔使自己摸。

有人又話係咁二 fing 手 fing 腳都游到游左5-6 米啦。

咁係呀,5-6 米丫嘛,15-16 米又唔係果回事啦。50-60米更加又唔係果回事啦。

姿勢唔對,又會超累啦。

自由式學呼吸,如果自學,花的時間會更多。

教練指導,可以確保泳姿正確,安全,減少受傷的機會,學懂所需的時間短,質素有保證。

看網上教材 / Youtube 影片學習?

若果看幾本圖片豐富、解說詳細的書便可學懂游泳,那在電視看多幾次世界游泳錦標賽不就可以到奧運參加游泳比賽了嗎?

自我學習訓練,看不到自己游得如何,游泳教師就是要針對每一個學員的游泳技巧加以改善,提高其游泳水平,令其掌握正確的游泳技術。

所以話,跟游泳班學,是有其好處的。

其他連結:
游水有冇得自學